miercuri, 24 februarie 2010

Dan Buzdugan

Numarul 1 al revistei Cutezatorii, aparut in 28 septembrie 1967, inlocuia revista "Cravata Rosie" (aia da propagandă, nici macar numele "Cravata rosie" nu mai era destul de comunist pentru acele vremuri! Sau poate era prea de inspiratie sovietica?)
Inca de la primul numar, revista a inceput sa publice seria "Dan Buzdugan", erou care se va metamorfoza de-a lungul timpului sub penelul mai multor artisti: Livia Rusz, Puiu Manu, Vintila Mihaescu, Valentin Tanase. Scenariul: Dumitru Almas.




(coperta primului numar apartine lui Yu L.Yan, primul episod de pe z8.invisionfree.com, urmatoarele 3 prin contributia dlui Emil Karannica; calitatea: as it is)

10 comentarii:

Donkeypapuas spunea...

Era vorba de campania de de-sovietizare, începută de Dej, continuată de Ceauşescu. Multe reviste, edituri îşi schimbă radical formatul, titulatura, grafica. Apar reviste precum Cinema, Flacăra, România Literară, Luceafărul etc. Pătrund masiv filmele occidentale, muzica de acolo, literatura. Ca rod al aşa-numitei "Declaraţii de independenţă" din 1964 a lui Dej. Ce diferenţă faţă de anii 80!

EMIL KARANNICA spunea...

MA BUCUR CA AU AJUNS FOTOCOPIILE MELE VIZIONARE PLACUTA TUTUROR IUBITORILOR DE B.D. ROMANESC SPER SA MAI GASIM IN VIITOR

EMIL KARANNICA spunea...

NUMARUL 1 DIN CUTEZATORII ESTE CURATA ISTORIE MARE MIRARE CA S-A PASTRAT BRAAAVOOOO

EMIL KARANNICA spunea...

Rog frumos iubitorii de benzi desenate din vechile reviste iubitorii maghiari din Romania si nu numai care poate intra pe acest blog sa posteze desene daca mai au fireste ale marii doamne a b.d.-ului romanesc si maghiar am numit-o pe LIVIA RUSZ multumiri anticipate

Yu_L.Yan spunea...

Apreciez munca facuta de tine pe acest blog. Ne este deloc usor a aduna informatia de care ai nevoie, deoarece o mare parte din material s-a pierdut (vezi episodul cu recordul pionierei la stransul maculaturii). Pentru a reusi completarea blogului, ai nevoie de ajutor din partea colaboratorilor.
Plusul blogului este castigul imens in refacerea paginilor de BD romanesc.
Negativul - e doar atins egoo-ul meu personal. A lua o imagine de pe net, a sterge elementul de identificare a celui care a postat imaginea si a personaliza-o, nu e chiar ok (acesta a si fost motivul pt care nu am postat imaginea intreaga). Era mai simplu sa o postezi cu o multumire pt persoana care a facut publica imaginea.
Sunt sigur ca esti interesat de primul episod din Dan Buzdugan.
Un troc cred ca pica bine.
Contra primului episod de BD merge atribuirea meritului pentru imaginea copertei la nr 1 si acel episod?
Eu cred ca avem amandoi de castigat :)

EMIL KARANNICA spunea...

MA INTREB SI EU ASA :DACA E FOARTE GREU SA MAI GASESTI AZI REVISTE CUTEZATORII OARE CRAVATA ROSIE MAI ARE CINEVA? ACOLO IN ACEA PRIMA REVISTA PIONIEREASCA A DESENAT ION DEAK-CLUJ PUIU MANU SI ALTII AR FI O ADEVARATA DESCOPERIRE ARHEOLOGICA DE PRESA.

EMIL KARANNICA spunea...

FELICITARI DOMNULE YU- L.YAN DACA AI ASA CEVA DA POATE VOM REUSI INCETUL CU INCETUL' CU RABDARE SA RECONSTITUIM TOATA ISTORIA BENZII DESENATE DIN CUTEZATORII VA FI FOARTE GREU INSA DACA-TI DORESTI ASTA ENORM DE MULT REUSESTI PINA LA URMA

Cutezatorii spunea...

Mea culpa. Pe Cutezatorii nr. 1 scria Yu_L.Yan, eu ma gandeam ca o fi un soi de chinez, si deja ma gandeam la geamantane. Nu am absolut nici o problema sa recunosc merite, iar demonstratia cred ca exista dinainte. Corectia necesara facuta, multumesc!

Yu_L.Yan spunea...

Multumesc si eu :)
Pana duminica seara ve-ti avea in casuta postala scanul la primul episod al BD-ului.
@ Emil. Mai sunt si cravate. Ba chiar mai mult decat atat :)
Pregatesc pentru viitor o paginuta despre asa ceva (date despre Organizatia Pionierilor).
Pana va fi gata, puteti gasi cate ceva despre activitatea unui pionier, doar la o cautare pe net, facuta dupa nik-ul meu.

Cutezatorii spunea...

multumiri, abia astept!