marți, 5 octombrie 2010

Fachirul

O surpriza deosebit de placuta a venit pe adresa blogului, printr-un email trimis din Madrid:

Banda-Desenata este cultura! Este a 9-a arta! Felicitari pentru initiativa de a recupera o parte din cultura pierduta si uitata. Efortul pe care il faceti este laudabil si sper ca veti continua pana la capat. Înca nu e prea tarziu sa repunem piesele lipsa de la baza bd.-ului romanesc pentru a da posibilitatea si urmatoarelor generatii sa cunoasca si sa judece singuri ce s-a facut bine sau nu in fostele timpuri comuniste. Multi din generatia "Epocii de Aur" reneaga tot, sau aproape tot ce tine de cultura proletar-comunista - si este de inteles - dar pentru asta nu trebuie sa facem tabula rasa si sa lasam in alb o perioada atat de lunga din istoria bd-ului nostru, fie chiar comunista...
Personal aveam cam sase ani cand am tinut in mana primul numar din Cutezatorii. Pe ultima pagina era ilustrata aventura lui Dan Buzdugan cu atractive desene de Livia Rusz. Ce impresie puternica mi-au facut! Parca revad si astazi acele episoade din care nu am mai pastrat nimic.
Ceva mai tarziu, odata cu lansarea concursul de benzi desenate "Aventurile colegului Minitehnicus", cel putin pentru mine, revista a primit o noua aura. Dupa un lung sir de lucrari trimise in cadrul concursului in care se puteau aprecia desene mediocre, apare ca o cometa Radu Marian, cu o grafica impecabila, incredibil de matura pentru un elev, cu un talent nativ si intr-un stil ce amintea de revista Pif, singura referinta de care puteam dispune pe atunci. Fiind castigatorul concursului, a publicat un timp benzi desenate cu Minitehnicus, Tiristor, Lita si Zlop (din "Misterul robotilor").
Dar cum ce-i bun tine putin, am ramas cu amintirea acelor timpuri si cu speranta in ziua in care o sa mai apara ceva iesit de sub mana lui. Dar nu a fost fie!
Mai pastrez câteva episoade, stripuri si desene din acea perioada (putine din pacate). Le-am scanat si le-am supus unor restaurari indelungi si minutioase pentru a le reda proaspetimea din prima lor zi de aparitie. Am sa contribui cu cea mai mare placere la intregirea acestei colectii care, de departe, este cea mai ambitioasa din cate sunt pe net pe aceasta tema.
Am observat ca sunt multi iubitori de banda desenata romanesca in general pe langa cele aparute in Cutezatorii ... deci sa ne amintim de Arici Pogonici (revista celor mai mici), in care doamna Livia Rusz, pe la la mijlocul revistei, ilustra superbele aventuri ale lui Macusor, Cocofifi si Avi scrise de doamna Lucia Olteanu (...ma intreb daca vor putea fi recuperate vreodata?). Pentru cei care au indragit aceste personaje am sa trimit cateva pagini salvate; unele gasite la container carora - se intelege - dupa o restaurare asidua am reusit sa le redau aspectul initial.
Celor ce trimit materiale, dumneavoastra si simpatizantilor acestui blog ... multe salutari!

din Madrid, EUGEN IONEL BERCEAN



Dl. Bercean a anexat si cateva fotografii, coperti de "Cutezatorii" si un episod dintr-o banda desenata de Radu Marian, Fachirul, publicata in 1971, editata cu multa migala pentru a primi stralucirea de acum aproape 40 de ani. Cu deosebita placere, sunt postate mai jos.

revista cutezatorii benzi desenate bd radu marian fachirul comics romania cabrero arnal
foto sus: 1970 - C.Arnal alaturi de copii premiati la concursul B.D. (ultimul din dreapta - Radu Marian)