joi, 18 martie 2010

Din zori de istorie

[scenariul: Vasile Manuceanu; desene: Albin si Claudia Stanescu; anul aparitiei: 1978; banda completa: 9 episoade; aici episoadele 1,2,3,6,7; rezolutie imagine: mica, fotocopie]

Semintie tracica, vorbind aceeasi limba, avand aceeasi cultura si aceleasi obiceiuri, geto-dacii, stabiliti din stravechi timpuri pe pamanturile carpato-dunarene, au ramas in istorie ca un neam plin de vitejie, iubitor de libertate. Prin multe framantari si furtuni au trecut geto-dacii mai inainte ca marele rege Burebista sa-i uneasca intr-un singur stat. Intre aceste episoade eroice, istoricii de odinioara pomenesc indarjita rezistenta pe care, in anul 514 i.e.n., i-au opus-o regelui persan Darius, venit pe aceste meleaguri in fruntea unei puternice expeditii de cucerire.

Later edit (17.01.2011) - repostat episodul 6, la calitate mai buna, primit de la Nicu Carcei



6 comentarii:

EMIL KARANNICA spunea...

POATE VOM GASI INTR-O BUNA ZI TOATA SERIA DUPA UMILA MEA PARERE ESTE ABSOLUT SPLENDIDA.CA DE ALTFEL TOT CE-A DESENAT MAESTRUL ALBIN STANESCU.

Anonim spunea...

din ce an este "din zori de istorie", dl Karannica?

Anonim spunea...

Intr-adevar, banda asta desenata e nemaipomenit de frumoasa! Mie unuia imi place cel mai mult din tot ce a aparut pana acum pe acest blog (si slava Domnului, avem de unde alege!).
dar poate ca nu e cazul sa facem asemenea clasamente...Oricum, mare pacat ca Albin Stanescu nu a mai continuat colaborarea la Cutezatorii dupa "Neînfrînţii", in 1978. Stie cineva daca exista albume ilustrate de Albin Stanescu? (Sandu Florea are mai multe albume aparute inainte de 1989).

EMIL KARANNICA spunea...

TOT DIN 1978 ESTE SI ACEASTA BANDA DIN ZORI DE ISTORIE . DIN PACATE CEL PUTIN DIN CITE STIU EU ALBIN STANESCU N-A PUBLICAT NICI UN ALBUM DE BANDA DESENATA. DIN PACATE REPET.APROPO DE CLASAMENTE NU FACEM SI NICI NU TREBUIE FACUTE ASEMENEA CLASIFICARI. TOTI SUNT MARI IN FELUL LOR. CA SI IN PICTURA CITI PICTORI ATITEA STILURI. DEPINDE DE GUSTURI.INCA O DATA GROZAVA TREABA FACETI DOMNULE BOTTA.

Anonim spunea...

Banda desenata a mai fost publicata si in revista "DINO", prin 96/97.

Anonim spunea...

Stie cineva in ce numere din 1978 a fost publicata aceasta serie ? Mersi !