miercuri, 24 februarie 2010

Dan Buzdugan

Numarul 1 al revistei Cutezatorii, aparut in 28 septembrie 1967, inlocuia revista "Cravata Rosie" (aia da propagandă, nici macar numele "Cravata rosie" nu mai era destul de comunist pentru acele vremuri! Sau poate era prea de inspiratie sovietica?)
Inca de la primul numar, revista a inceput sa publice seria "Dan Buzdugan", erou care se va metamorfoza de-a lungul timpului sub penelul mai multor artisti: Livia Rusz, Puiu Manu, Vintila Mihaescu, Valentin Tanase. Scenariul: Dumitru Almas.




(coperta primului numar apartine lui Yu L.Yan, primul episod de pe z8.invisionfree.com, urmatoarele 3 prin contributia dlui Emil Karannica; calitatea: as it is)

Au sosit ajutoare!

Eram mai mult decat sigur ca in demersul de restituire catre iubitori a benzilor desenate din "Cutezatorii" n-o sa raman singur. Azi a venit si prima mana de ajutor, o mana uriasa, de la dl. Emil Karannica, care mi-a trimis prin email peste 150 de episoade din diverse seriale: "Dan Buzdugan", "Cronica de vitejie", "Giuvaierurile lui Basarab", "Taina corbului de aur", "Palosul neinvins", "Diamantele negre", "Chemarea lui Horea", "Arcasii lui Stefan cel Mare", "Palosul vitejiei", "Trei printi de la Carpati", "Eroii de la Plevna", "Mihai Viteazul", "Operatiunea Barajul", "Din zori de istorie", "Stafetarul de la Rovine", "Soimii Carpatilor", "Aurel Vlaicu", "Vremea lui Tepes Voda", "Detasamentul erou", "Descoperirea inginerului Al", "Eroi de epopee", "Vigilenţa", "Actiunea V, "Omul radar", "Chemarea lui Horea", "Adevaratul urmas al lui Tarzan", "Vitejii capitanului Scridon", "dar si completari la "Mircea, domnul Tarii Romanesti", "Burebista", "Intalnire in spatiu", "Temerarii spatiului", "Miu-al-florilor", "Dorobantii", "Neinfrantii", "Vacantele unui tanar linistit", "Vitejii Petrodavei" si multe altele.

Ce sa spun, am ramas fara cuvinte, iar multumirile mele se indreapta catre acest gest deosebit. Dl. Karannica a reusit sa pozeze aceste benzi, astfel ca rezolutia este putin mai slaba, insa acesta este doar un mic neajuns fata de bucuria de a putea revedea, prin ochii copilariei, aceste benzi nemuritoare.

Va multumesc dl. Karannica pentru gestul dvs., pentru efortul facut si pentru faptul ca ati avut inspiratia si rabdarea sa pastrati revistele atata timp. A meritat pe deplin!

In zilele urmatoare voi incerca sa completez seriile publicate deja cu episoadele lipsa, proaspat primite, urmand sa fie publicate pe blog, pe rand, si celelalte.