luni, 8 februarie 2010

O mica poveste

Ar fi trebuit sa scriu aceste randuri mai pe la inceputul blogului, o mica poveste legata de pasiunea pentru "Cutezatorii".
In anii '80 eram elev in scoala generala. Abia prin clasa a V-a am descoperit revista si m-a cuprins instantaneu mare drag de ea. Fiind genul perseverent, nu m-am multumit doar cu numerele pe care le primeam saptamanal, trebuia neaparat sa vad si ce a fost "inaintea" mea, totul daca se putea!
In acele vremuri, toti elevii eram obligati, de cateva ori in cursul anului, sa ducem maculatura la scoala. Numai ca eu, cu o mana duceam, si cu alta indesam in geanta de scoala revistele "Cutezatorii" zarite in morman, numere pe care nu le aveam si pe care "micul hoţ" din mine abia astepta sa ajunga acasa, sa le rasfoiasca!
Dupa ora 14, cand se terminau orele, ma strecuram din nou, tiptil, la sala unde se depozita maculatura. Era ultima sala de pe culoar, la etajul al doilea al scolii. La acea ora nu era nimeni prin zona, iar daca se intampla sa vina femeia de serviciu, ma faceam ca golesc ce-am adus de acasa. Acolo, in liniste si metodic, luam la rand muntele de hartii. Era suficient sa zaresc un colt de revista ca sa stiu ca e ceea ce caut. Asa am reusit sa strang peste 500 de numere, cele mai vechi din primii ani, ce-i drept, mult mai rare. Dintre cele mai noi gaseam cu gramada, puteam face colectii pentru inca zece prieteni.
Atat rasfoisem si aranjasem acasa revistele incat stiam ce e pe coperta fiecarui numar. Faceam demonstratii sorei mele: o puneam sa ia o revista la intamplare, sa-mi zica numarul si anul si ii spuneam, fara sa gresesc, ce poza e pe prima pagina.
Dar anii au trecut, peste reviste s-a pus praful si la un moment dat, au luat drumul garajului, din lipsa de spatiu. Acolo au zacut deja peste 20 de ani (uau! atat a trecut deja?) Pana cand, in urma cu vreo doi ani, mi-am amintit de "Intalnire in spatiu" care imi placuse in mod special. Am zis sa caut la nimereala, pe internet, poate-poate gasesc ceva. Mare mi-a fost bucuria sa gasesc cateva episoade pe scifiteam.ro. Acela a fost momentul decisiv cand am inteles ca trebuie sa ma pun pe treaba, fiindca aveam in colectie multe episoade care lipseau de pe site, iar "Cutezatorii" trebuia sa-si gaseasca locul meritat in era internetului.

Nu stiu cum simtiti voi, dar eu cand intru pe blog si citesc mesajele, parca intru intr-o alta lume, cu alti oameni, e total diferit de ceea ce vad si aud la radio, la televizor, in ziare, pe internet, unde e plin de violenta, rautate, balacareala si mizerie. Nu sunt vreun aerian, insa parca nu-mi vine sa cred! Aici e o lume calda, linistita si senina, exact ca anii fara de griji ai copilariei, cand cerul era mai albastru si iarba mai verde. Iar pentru acesta, multumirile mele adresate voua, nu vor fi de-ajuns!

Adi

11 comentarii:

Unknown spunea...

Keep up the good work!
Eu sunt un pic mai tanar si n-am prins revista in perioada ei de glorie. Am iubit insa mereu benzile desenate si sunt fascinat de cele vechi. Multumesc!

EMIL KARANNICA spunea...

AVETTI DREPTATE CERUL IARBA TOTUL ERA ALTFEL ATUNCI AM ACELEA-SI PARERI CA D-TA D-LE ADI ERA MAI FRUMOS MAI LINISTIT EU AM INTRAT IN CLASA 1-A IN 1971 PRIMA REVISTA A FOST ARICI POGONICI APOI LUMINITA SI DE PRIN 75 CUTEZATORII EU AM PRINS VREMURILE BUNE SI IMBELSUGATE ALE EPOCII CEAUSESCU APOI A VENIT ..... PACAT DE BIETII TINERI CARE S-AU JERTFIT SINCER DA ASTA-I ALTA POVESTE

ion spunea...

Si eu tot de la maculatura mi-am facut colectia de Cutezatorii. Mergeam cu un prieten la depozitul din oras, unde se strangea toata maculatura colectata.Era un munte urias de hartie.Printre ele, comori ca reviste, carti etc.Din pacate, colectia mea s-a pierdut.

Da-i inainte, faci treaba buna. Stiu un grup interesat sa scaneze revistele integral. Daca esti interesat, poate luam legatura.

Anonim spunea...

BRAVO! Nici nu aveti idee cate bucurii aduceti cu acest site.

nicu munteanu spunea...

mare dreptate ai in tot ce ai spus. asa ma sint si eu pe acest blog. sper sa se mentina pt ca avem nevoie de el.

Anonim spunea...

Imi pare ca se implineste in curand anul de cand acest blog ne incanta saptamana de saptamana cu noi si noi benzi desenate (ca repede a mai trecut).
Pe unele BD le tineam minte din copilarie, pe altele le-am descoperit acum -- placerea a fost la fel de mare in ambele cazuri.

La multi ani si la cat mai multe.. benzi desenate!

Va multumesc mult de tot pentru efortul pe care il faceti dezgropand din uitare atatea mici bijuterii.
Ca o sugestie pentru viitor, ar fi poate interesant de postat mai multe pagini din interiorul revistei Cutezatorii, (de exemplu cu romane foileton sau povestiri).
Cred ca s-ar incadra totusi la specificul blogului, ar reconstitui atmosfera revistei, cu tot ce a avut ea.

cu toate urarile de bine,
un cititor constant al blogului

Cutezatorii spunea...

Blogul implineste 2 ani chiar de Craciun, dar e adevarat ca doar din august 2009 am inceput lucrul mai serios la el. Multumesc pentru mesaj si eu unul ma bucur sa te avem cu noi, la fel, alaturi de toti cei care si-au facut un obicei sa treaca pe aici.
Nu e exclusa partea cu celelalte pagini din revista, insa mai degraba se va produce cand vor fi epuizate benzile desenate.
Multi ani si tie, La Multi Ani tuturor!

Graphite spunea...

La mulţi ani şi din partea mea, ţie şi tuturor "surselor" tale. Serviciul pe care-l aduceţi memoriei benzilor desenate româneşti nu se poate măsura cu unităţi obişnuite. Sper că, deşi aprecierile pe care le primiţi rămân deocamdată singura voastră recompensă, n-o să vă opriţi. Felicitări, vă urmăresc de când aţi început treaba şi sper s-o fac LA cât de MULŢI ANI!

Cutezatorii spunea...

Multumesc pentru urari, Tony si Graphite, vizitatorilor blogului, la fel si voua, Sarbatori Fericite cu cei dragi. Multumesc pentru fidelitate, iar faptul ca ne-am intalnit aici, prin intermediul blogului, e cea mai mare recompensa. La multi ani!
Adi

Anonim spunea...

Multe multumiri Domnule Adi pentru ceea ce faceti de peste doi ani incoace!
Si de asemenea la toti colaboratorii!
Poate ca la inceput tot efortul asta de a recupera banda desenata romaneasca pre-'89
parea nerealist, dar uite ca rezultatele se vad.
Ati adus saptamana de saptamana clipe de bucurie in viata la mii de bedefili!

cu tot respectul,
un impatimit al blogului

Anonim spunea...

La multi ani! Multe multumiri pentru tot ceea ce faceti! Saptamana de saptamana ne aduceti bucurii cu acest site. E un mare lucru, ati izbutit sa completati o bucata pierduta din BD-ul romanesc.
Inca odata, un an nou bun la toti Cutezatorii!