miercuri, 27 ianuarie 2010

Vitejii Petrodavei

Azi isi gaseste locul pe blog o noua banda desenata istorica, "Vitejii Petrodavei", ocazie sa va invit si la un sondaj: ce gen de BD preferati: istorice sau SF? Desigur, mai sunt si alte categorii, dar din ce am postat pana acum, cam acestea sunt principale (sondajul e in dreapta, multumiri pentru vot!)
Serialul a fost publicat in "Cutezatorii" in toamna lui 1980, cu scenariu de Petru Demetru Popescu si desene de Sorin Anghel, cu un stil total diferit de "Enigmele lui Dorel" de mai jos. Banda a avut 10 episoade, din care, cu noroc, am gasit 9.

"In anul 20 i.e.n. intr-o cetate din Carpatii rasariteni se stinge viteazul Brazides. El facuse parte din sfatul regelui Burebista. Dupa moartea regelui dac, Brazides continuase inca timp de doua decenii si jumatate sa lupte in fruntea dacilor condusi de el, impotriva diferitilor atacatori. La patul de suferinta sint chemati copiii sai si cei mai apropiati slujitori..."

Later edit (11.03.2010): am primit episodul lipsa, 5, care completeaza seria





5 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari pentru initiativa si pentru munca depusa! In ceea ce priveste sondajul,cred ca sunt binevenite toate genurile;pentru mine,de exmplu,tot ce ati postat pana acum e inedit si interesant, deoarece in anii 80 ma despartisem deja de Cutezatorii;daca o sa regasesc aventuri si eroi din vremea copilariei,n-o sa fiu mai putin multumit insa.

Anonim spunea...

Multumiri pentru mesaj, intr-adevar, e ceva de lucru, dar daca e pasiune, chiar nu mai conteaza. Bine v-am gasit!

Anonim spunea...

N-are rost sa ne batem capul cu sondajul pentru ca toate sunt asa de rare... Stii vorba aia "Si saraci si cu pretentii". Asa ca orice e binevenit.
Eventual o mai buna organizare a seriilor (notarea paginilor cu 0 in fata numerelor cu o singura cifra pentru ca la copiere se aseaza alandala) si eventual completarea lor daca si cand se va putea. Parca sunt si cateva pagini cu o rezolutie mica, de-abia se citeste textul.
Mai vrem Albin Stanescu si Nicu Russu si Livia Rusz, daca este de unde.
Multumim inca o data.

Anonim spunea...

Va sugerez monografia Liviei Rusz, editata de Dodo Nita si Kiss Ferenc. Merita toate aplauzele... pacat insa ca nu este in culori. Poate urmatorul salon BD ne va face vre-o bucurie.

Anonim spunea...

Ca sa fim totusi on topic, imi amintesc ca la vremea cand a aparut aceasta serie a fost o mare surpriza pentru mine pentru ca nu vazusem pana atunci banda desenata picturala ca aceasta. Insa Sorin Anghel e foarte savuros si cand lucreaza "clasic" in tus asa ca cred ca acest autor merita atentie mai mare din partea noastra. A se vedea ce a publicat in revista Quadrat, atat BD comic cat si realist, fiind un autor flexibil ce stapaneste mai multe stiluri. Are publicat si "Un Album inedit" la Editions Michel Deligne cu titlul "Apres l'Apocalypse" dar semneaza Ivas Anghel. Sper ca e aceeasi persoana, stilul pare a fi al sau...