marți, 30 octombrie 2012

Livia Rusz - lansare album BD editie limitata

Marţi, 6 noiembrie, de la ora 18:30, Muzeul Benzii Desenate şi Librăria Engleză Anthony Frost vă invită la un eveniment care trezeşte nostalgia şi pasiunea pentru eroii benzii desenate româneşti: lansarea albumului Aventurile lui Mac, integrala din Arici Pogonici 1966-1976. Este pentru prima dată când poveştile din celebra revista pentru copii, Arici Pogonici, care a apărut lunar în perioada 1957-1979, sunt prezentate sub forma unui album.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, lansat şi promovat sub titulatura Muzeul Benzii Desenate de artistul Alexandru Ciubotariu. Continuând eforturile iniţiale ale Muzeului Benzii Desenate, proiectul actual îşi propune să readucă în prim-plan lucrări de BD care prezintă “riscul” de a fi uitate. De data aceasta, este vorba despre integrala aventurilor lui Mac publicate în revista Arici Pogonici între anii 1966 şi 1976 şi desfăşurate în peste 150 de plaşe. Create de tandemul Lucia Olteanu (texte) şi Livia Rusz (desene), aventurile lui Mac au rămas în conştiinţa pasionaţilor ca una dintre cele mai frumoase serii din istoria benzii desenate româneşti.

Albumul apare într-o ediţie limitată de 50 de exemplare semnate şi numerotate de ilustratoarea Livia Rusz, care se întoarce în ţară pentru a fi prezentă la eveniment – o premieră pentru lansările de BD din România post-comunistă. Albumul va fi disponibil exclusiv la Libraria Engleză Anthony Frost (Calea Victoriei, nr. 45), iar lansarea sa de marţi va fi însoţită de o expoziţie cuprinzând câteva extrase din povestea lui Mac din Arici Pogonici.

Mai multe informaţii: http://www.muzeulbd.ro/

5 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo, frumos, nimic de zis... la prima vedere. Dupa aia te dezumfli ca un balon. Poftim? 50 de exemplare?
Probabil ca va costa 300-500 de lei bucata.
Daaaa, desigur, va avea un succes nebun. Probabil ca se va epuiza intr-o saptamana. La populatia Romaniei de vreo 18 milioane, ce sa zic. Curat best-seller.

Oare nu se putea scoate si o editie pentru muritorul de rand, la care sa apuce si "rudele mai sarace" din provincie (am o veste proasta: Bucurestiul nu poate sa concentreze toata populatia Romaniei, oricat s-ar stradui, desi nici nu cred ca intentioneaza asta) si sa-si si permita (ca nu toti avem salarii de capitala), de exemplu undeva pana pe la vreo 100 de lei, repet, editie paperback.

Altfel toate (re)editarile astea mi se par niste chestii atat de snoabe si elitiste incat mai ca-mi vine sa-mi vand toata colectia de BD si comics si sa ma las de sportul asta.

Semneaza un frustrat care ar fi vrut sa cumpere editia revizuita „Toate panzele sus” a lui Puiu Manu si un exemplar editat, asa mai modest ca pentru prostime, din produsul rezultat al colaborarii lui Nichita Stanescu cu Sandu Florea. Viseaza frate, viseaza cai verzi pe pereti.

Iar voi, editori plini e ifose si aere elitiste, veti ramane cu iluzia ca in Romania, daaaa, exista o cultura BD si un apetit pentru gen vanzand tiraje ridicole la preturi astronomice, in timp ce mini-albumul lui Ciubi zace nevandut in zeci de exemplare pe rafturile super-marketurilor, la pretul de aprox. 4-5 lei (numarat 30 de ex. „seduse si abandonate” pe rafturile de la Real).

Sa fiti voi sanatosi.

In rest, felicitari si multumiri initiatorului si administratorului acestui blog, macar asa avem si noi acces la ce ne doare.

Anonim spunea...

Felicitati organizatorul care face eforturi sa scoata si in 50 de exemplare aceata bijutetie. Produsul in cauza nu mai poate fi unul de masa pentru ca in romania BD-ul nu mai este un fenomen de masa exceptand poate Harap-Alb Contrinua... Felicitatii(pe organizatori) pentru ca tot ei fac eforturi pentru a o aduce pe domna Livia in Bucuresti dupa aprope 40 de ani de cand a plecat din Romania. Si cine face asta? Vre'un minister? Vre'un Institut? Nu, un pasionat si un librar. Nu e elitism snob ci pasiune.

Anonim spunea...

Efortul cred ca a fost mare, dar produsul final dezamageste. Desenele banuiesc ca sunt reproduse dupa scan-uri si se prezinta mult mai mici decat originalele din Arici Pogonici. Culorile nu au iesit in multe cazuri bine deloc,jumatate de pagina este de fapt alba si scrisul abia se citeste (asta daca ai ochelari). La cate valva s-a facut si pretul de 100 lei, macar sa fi scos un album omagial asa cum trebuia. Lipsa de respect pentru noi cititorii. Numai 50 de exemplare? O tampenie din partea organizatorilor. Mie mi se pare mai mult o foame de bani si un profit de pe urma Liviei Rusz. Sunt de acord cu prima postare de mai sus.

Anonim spunea...

Ma alatur primului anonim si ii sustin parerea,vai de Romania,mai bine nu anuntati nimic decat sa ne facem sange rau.Toate albumele erau deja date inainte de a ajunge la librarie,erau acolo oameni dezamagiti ca nu au putut cumpara nimic.Sincer,este o bataie de joc sa scoti 50 albume,similar ca pe vremea lui Ceausescu cand se dadeau Pif-urile si Rahanele pe sub mana,dar cel putin benzile desenate autohtone ajungeau la toata lumea,nu ca acum in democratie.Pacat,mare pacat...si rusine celor care au facut oamenii sa spere ca vor putea citi in sfarsit o banda romaneasca de calitate.

Anonim spunea...

Noua afacere din Romania. Se editeaza albume in tiraje foarte mici. PEste cativa ani se vand pe ebay sau chiar in tara la un pret de multe zece sau mai mult ori mai mare. Albumele sunt deja date in gasca de "investitori".
E lumea fraiera ca vine la astfel de lansari. Ca sa-si faca ei activitate si sa solicite la un moment dat fonduri de la stat.