marți, 5 aprilie 2011

Columna in milenii revine

In urma cu un an au fost postate pe blog cateva episoade razlete din serie. Cu ajutorul chiar nesperat al lui Ioan Roman (multumiri!), seria se apropie de redarea completa. Episodul 19, cineva?

[adaptare de Vasile Manuceanu dupa Titus Popovici; desene: Viorica si Vintila Mihaescu; anul publicarii: 1976; seria completa: 20 p.]

Later edit (11.12.2011) - completat cu episodul 19, primit de la Daci


bd benzi desenate columna in milenii vasile manuceanu titus popovici viorica vintila mihaescu desene decebal traian daci romani lupte razboi revista cutezatorii comics romania roma













13 comentarii:

emil k. spunea...

Priviti cu atentie aceasta banda desenata: ESTE SPLENDIDA, ESTE O ADEVARATA CAPODOPERA A GENULUI O MARE REUSITA A B. D._ULUI ROMANESC aici totul este perfect; conceptia,desenul,culoarea totul. Olucrare de mari maestri. AUTORII SUNT ARTISTI PLASTICI DE MARE SI AUTENTICA VALOARE.Acest serial ar merita cu prisosinta reeditarea intr-un album b.d. de colectie AN ATENTIA OMULUI DEOSEBIT CARE ESTE DODO NITA. POATE...PE DE ALTA PARTE DOREAM ENORM SA REVAD ACEST SERIAL ISTORIC DE EXCEPTIE,PE CARE AM MAI SPUS-O L-AM IUBIT ENORM CA SI ,,BALADA VALAHA ,, SI,, LITOVOI...,, SI ,,PALOSUL VITEJIEI,, MULTUMIRI CELUI CARE L-A TRIMIS SI LUI ADI BOTA SA SPERAM CA VA APAREA SI EPISODUL LIPSA. SUCCESE IN CONTINUARE.

George Nicoara spunea...

V-am mai spus,dar revin, faceti o treaba extraordinara, sunteti niste oameni cu suflet mare si cu idei minunate! Dar, poate ca cineva, dintre cei care au ce sa posteze pe acest site, ar putea gasi si impartasi celorlalti benzi desenate din revista ARICI POGONICI (mai ales ultima coperta - aceea cu superhaioasele personaje MAC, COCOFIFI, ELI, AVI, BALONEL - aparute sub semnatura supertalentate doamne LIVIA RUSZ). Va multumesc pentru efort, daruire si intelegere!

Anonim spunea...

Eu am serialul complect "Columna In Milenii" intrucit mi-a placut si mie enorm de mult.Serialul il detin acasa sub forma de reviste-sunt 20 de episoade si le am din 1976 si le pot dona iubitorilor adevarati ai istoriei (in primul rind) precum si celor care sint pasionati de istoria Daciei.Adresa mea de e-mail este: ridichealex@yahoo.com Eu am si filmul original Columna (original !, nu avi sau mai stiu si eu ce "facatura". Este dvd original (la carcasa) cumparat din magazinul "Auchan" pe 17 ianuarie 2011, iar de bucurie ca am reusit sa-l cumpar, dupa ce l-am (re)vazut in conditii optime la calculator, am petrecut apoi o noapte alba.

Anonim spunea...

Ma numesc Alexandru Ridiche si sunt "anonimul" din comentariul precedent. Am deosebita placere sa va anunt ca in curind va apare si episodul 19 al serialului " Columna In Milenii". Am expediat toate revistele "Cutezatorii" pe care le-am avut in casa din 1976 si pina in prezent, iar printre ele se afla intreg serialul "Columna In Milenii", toate cele 20 episoade, precum si ultimele din serialul "Burebista". Ii multumesc lui Dumnezeu ca am putut face o fapta buna ca sa fiu de folos cuiva. Vreau sa va felicit pentru tot ceea ce faceti.Trebuie sa incercam sa le transmitem si copiilor nostri din Marea Istorie a Daciei si a Romaniei, sa stie si ei cine au fost stramosii si inaintasii nostri.

Anonim spunea...

Sunt Alexandru Ridiche (ridichealex@yahoo.com)Am studiat din nou cu multa atentie serialul " Columna In Milenii", inclusiv ep. 19,si am observat ca unele secvente ale filmelor Dacii si Columna ( dupa care s-au inspirat autorii benzilor desenate din revista Cutezatorii anul 1976) nu au fost reproduse,ori au fost reproduse doar partial.Eu as ca acest serial sa fie facut intr-o noua editie,mai complecta,tinind cont atit de ordinea succedarii evenimentelor istorice, cit si de personajele si rolul pe care l-au avut fiecare in parte. As avea si unele idei pentru realizarea acestui deziderat, si pot oferi in prima faza si un oarecare sprijin.Am dat adresa mea de e-mail, si pot oferi mai multe amanunte si explicatii, daca veti avea placerea sa discutam pe Yahoo Messenger.- Cu respect, Alexandru

Anonim spunea...

@Alexandru Ridiche
Scenariul filmelor Dacii, Columna si Burebista sunt fanteziste !!! Aceste scenarii nu respecta un adevar istoric !

Pentru elucidare, cititi va rog articolul din Historia, nr. 120, decembrie 2011, "Sunt dacii stramosii nostri?"

Anonim spunea...

Sunt Alexandru Ridiche.Are dreptate dl.din comentariul precedent, dar ce sa facem? De unde scenarii mai bune? Cinematografia noastra, din pacate nu se poate compara cu cea din alte parti ale lumii, cum ar fi de pilda SUA, Anglia... Va dau cateva exemple ca sa puteti intelege si la ce anume ma refer : filmul Cleopatra, in afara de 1963, a mai fost realizat si in 2005 ;un alt exemplu este filmul " Spartacus " ,realizat si in 1960,iar o alta varianta in 2003.La noi in tara vad ca nu s-a incumetat nici un regizor sau scenarist sa reia vre-o varianta mai veche a unui film, si cu modificari de rigoare sa realizeze o pelicula noua.Eu spun ca nu numai cele 3 filme nu prea respecta adevarul istoric,...sunt o multime de cazuri din pacate.

Anonim spunea...

Momentele din filmul Columna in care sosesc popoarele migratoare si dacii liberi accepta sa lupte alaturi de romani impotriva lor cred ca ar putea totusi reprezenta fara probleme un adevar istoric (subliniez cuvintele "ar putea"). Secventa cu Gerula in tabara nomazilor cand realizeaza ca este mai bine sa lupte alaturi de romani este geniala. Tot filmul este o capodopera cu actori extraordinari si ar merita indesat pe gatul copiilor din scolile de astazi care sunt paraleli cu istoria noastra. Apropo, asediul Sarmizegetusei s-a filmat la cetatea Rasnov. Pe platoul Bucegilor, cand Amza Pelea era urmarit de romani, intr-o pauza de filmare cand isi trageau sufletul, un cioban mai in varsta cu oile cu care s-au intalnit pe acolo a facut ochii mari, a ingenunchiat, si-a scos cusma de pe cap, si-a facut cruce si ia spus lui Amza - S-a intors Decebal, Doamne! :)

Anonim spunea...

Sunt Alexandru Ridiche, iar cu permisiunea dumneavoastra m-am gandit ca pe viitor sa ma prezint Ridi Alex. In primul rand as vrea sa-l rog respectuos pe domnul Daci sa ma scuze daca l-am suparat cumva prin cele scrise mai sus. Mie, oricum mi-a trecut repede supararea si i-am ramas prieten sincer, asa cum sunt si fata de dumneavoastra, toti cei care administrati aceste site-uri si bloguri unde ati avut atata amabilitate de a ne gazdui parerile si comentariile scrise. Ma consider de asemenea si un foarte bun prieten fata de toti cei pasionati( intr-un fel sau altul), de Istoria Daciei, si mai ales de Istoria Romaniei.Pe data de 17 ianuarie se va implini un an de cand am reusit sa achizitionez din magazin filmul Columna, parca retraiesc si acum marea bucurie pe care am simtit-o atunci cand acest film, a intrat in sfarsit in casa mea. Trebuie sa recunosc ca poate nu as fi reusit sa-l gasesc daca nu ar fi intervenit in ajutorul meu tocmai Postul National de Radio "Romania Actualitati" unde, in data de 26 decembrie 2010 ( intr-o duminica seara), in cadrul emisiunii "Maratonul Duminical" moderat de catre domnul Alexandru Rusu, am reusit sa intru si eu "in direct" telefonic si mi-am exprimat regretul ca unele filme romanesti (inclusiv Columna), nu s-au mai difuzat nici la Televiziune, nici la Cinema. Am citat mai multe titluri de filme iar dupa circa 3 saptamani ( 17 ian. 2011),incepand cu Columna, am reusit sa le gasesc si sa le cumpar rand pe rand, pe toate cele care imi lipseau din colectie. Cu mult respect, Ridi Alex.

Anonim spunea...

Cu ce a fost suparat Daci? Eu nu am vazut nici o postare a lui aici. Oricum, e foarte dificil de purtat un dialog coerent pe net. Ramane insa bucuria deplina daruita noua cititorilor de aceste planse considerate de mult iremediabil pierdute. Gracias!

Daniel spunea...

extaordinar,o lucrare superba,dak sar putea as vrea sa vad si altele tot asa d frumoase,Felicitarile mele

Anonim spunea...

Sunt Ridi Alex, si va rog sa-mi permiteti sa va ofer un raspuns ( de fapt ar fi chiar doua ): domnul Daci a avut o contributie majora la complectarea unor " seriale bd ", iar eu ma pot face martor la acest lucru, deja stiu cu cata rabdare si pasiune le-a adunat, le-a scanat si le-a postat aici. In alta ordine de idei, eu in ultima perioada am comentat pe cateva site-uri o multime de filme ( cel mai mult pe site-ul " Cinemarx.ro ), dar pe dumneavoastra toti, nu v-am uitat si il iau ca martor pe Bunul Dumnezeu.

Anonim spunea...

Buna ziua, puteti spune exact IN CE NUMERE din 1976 se gaseste acest serial ? Felicitari pentru munca depusa si succes !