sâmbătă, 29 mai 2010

Columna in milenii

[adaptare de Vasile Manuceanu dupa Titus Popovici; desene: Viorica si Vintila Mihaescu; anul publicarii: 1976; seria completa: 20 p; aici episodul 14]

rezumat: Din porunca imparatului Traian, soldatii romani, ajutati de geti, construiesc in munti o cetate de aparare impotriva navalirilor barbare. Dar tot acolo, in munti, salasluiau fiii capeteniilor dace, crescuti si condusi de uriasul Gerula, care jurase sa razbune moartea viteazului rege Decebal.

Later edit (9.01.2011) ep. 1 partea I, II, ep. 2, primite de la Nicu Carcei



bd benzi desenate revista cutezatorii columna in milenii vasile manuceanu daci romani sarmizegetusa viorica vintila mihaescu titus popovici comics romania

5 comentarii:

Anonim spunea...

o banda desenata extrem de reusita, practic o copie dupa filmul ,,Columna,, a lui Mircea Dragan.

Concretramirez spunea...

Si cartea si filmul, sunt doua lucrari incredibil de bine realizate, care au surprins deosebit de precis desfasurarea foarte probabila a istoriei noastre dupa cucerirea romana. Gerula iti da mai mult decat fiori prin rolul aproape de perfectiune interpretat de Ilarion Ciobanu si Amza Pelea in timpul filmarilor a fost confundat de un cioban din munti chiar cu Decebal.
Banda desenata are un grafism deosebit de precis, claritatea si intensitatea momentelor sunt reprezentate cu foarte mult profesionalism. Aplauze pentru initiativa si efortul de a posta astfel de lucrari romanesti. De abia acum ne aducem aminte cate talente aveam. Ce alte BD au mai fost desenate de acesti autori?

Anonim spunea...

Pentru Concretramirez: exista si o carte? Cand a aparut si de cine e scrisa? Altfel, perfect de acord: filmul e o capodopera, rezista si acum, dupa 42 de ani. Cine nu isi aminteste de Gerula (Ilarion Ciobanu), de Ciungu (Stefan Ciubotarasu) sau de Bastus (Gheorghe Dinica) cu replica lui 'in nemernicia mea ca un caine turbat, am muscat mana care m-a crescut' ?
Banda desenata este si ea extrem de reusita, pacat ca e doar un episod.
Pun si eu aceeasi intrebare: exista si alte benzi desenate de Viorica si Vintila Mihaescu?

Anonim spunea...

Foarte multe, toate aparute in anii de gratie 70 Una ,,Dorobantii,, a aparut si pe acest blog, mai precis 2 episoade ca si ,,Palosul Vitejiei,,

Anonim spunea...

Sunt Alexamdru Ridiche,acelasi "anonim" care am trimis revistele d-lui Daci. In afara de reviste, eu mi-am procurat la vremea respectiva, si cartea scrisa de TITUS POPOVICI, in 1967, dar a fost tiparita in 1968,care cu unele mici exceptii, ar fi aproape exact filmul "Columna". Cartea o pastrez si acum in cel mai bun loc din casa.Trebuie sa mai mentionez, ca in 1973 am obtinut( cu ajutorul lui tatal meu care era prieten cu Titus Popovici) si sansa de a copia pentru mine, chiar scenariul original al filmului Columna, apoi pe parcurs pina in 1974, l-am transcris pe un caiet de 100 de file. Pina in ziua de astazi le-am pastrat si le pastrez cu deosebita grija atit cartea cit si scenariul.ridichealex@yahoo.com Cu deosebit respect, Alexandru.