sâmbătă, 20 februarie 2010

Litovoi voievod

Publicata in "Cutezatorii" in 1976, cu desene de Sandu Florea si scenariu de Radu Theodoru (episoadele 3, 4, 5)
"Negustorul Longjupon, afland ca valahii se pregatesc sa-si aleaga un voievod prin unirea obstilor de pe Lotru, de pe Jii si de pe Amaradia, a mosnenilor si pastorilor de pe Motru si Slatioara, se intoarce val-vartej in cetatea Severinului. Ajuns in cetate, aflam ca cinstitul negustor este in realitate locotenentul Longjupon si face parte din Ordinul Cavalerilor Ioaniti, care nu vad cu ochi buni unirea valahilor. Ei hotarasc sa le pedepseasca indrazneala si trufia ..." 

Actualizare: 9.01.2011 - am primit episoadele 8, 12, 13, 14, 15 de la Nicu Carcei

Actualizare 23.01.2022 - seria completată cu episoadele 1,2 6,7,9,10,11 - primite de la Dan Daniel

(scuze pentru prezentarea neordonată a BD-urilor, stilul blogger e destul de ciudat și dă bătăi de cap)
 




6 comentarii:

EMIL KARANNICA spunea...

MII DE DE MULTUMIRI PENTRU ACESTE POSTARI CU LITOVOI VOIEVOD TARE VIAM SA REVAD ACESTE BENZI DESE NATE MAIASTRU DE SANDU FLOREA DUPA UN SCENARIU DEOSEBIT AL CELUI MAI MARE SCRIITOR DE ROMAN ISTORIC CONTEMPORAN MAIESTRUL RADU THEODORU PE CARE AM AVUT ONOAREA SA-L CUNOSC SI DE LA CARE AM ALBUMUL ASEDIUL-O RARITATE ASTAZI CU AUTOGRAFUL SCRIITORULUI ASEDIUL A APARUT IN 1970 IN DOAR 7000 DE EXEMPLARE LITOVOI CA SI PALOSUL VITEJIEI CA SI BALADA VALAHA ERAU PREFERATELE MELE INCA ODATA MII SI SINCERE MULTUMIRI PENTRU ACESTE POSTARI SI PENTRU TOT EFORTUL FACI UN LUCRU EXTRAORDINAR DOMNULE

EMIL KARANNICA spunea...

Cred ca LITOVOI VOIEVOD avea 20 de seriale daca nu ma insel Columna in milenii la fel de frumoasa tot prin 76 aparea Inca ceva apareau atunci la mijlocul revistei bd-uri de cite un singur episod cu diferite subiecte STEFAN CEL MARE -batalia de la Vaslui Primul razboi mondial si al doilea etc etc Dar in Luminita ce bd-uri de ALBIN STANESCU mai apareau Daca CUTEZATORII se gasesc asa de greu ce sa mai vorbim de LUMINITA Sa nu iutam si almanahurile CUTEZATORII cit si alte publicatii editate pe timpul vacantelor Oi ntraga istorie

Anonim spunea...

Foarte frumos, nu am cuvinte! O opera deosebita a maestrului Sandu Florea! Va multumesc mult pentru aceasta postare, nu stiam de "Litovoi voievod" (eram prea mic pentru "Cutezatorii" in 1976, la fel ca multi alti vizitatori ai blogului, cred). E mare pacat insa ca seria e incompleta, banuiesc ca doar atat ati gasit in arhiva Dv.

De fapt situatia e aceeasi cu mai toate benzile desenate de pe blog. De exemplu, dintre seriile postate in decembrie-ianuarie lipsesc episoadele 6, 11, 12, 14, 16 din Burebista I (versiunea Manuceanu-Florea), episoadele 1, 10, 12, 17, 19 din Burebista II (versiunea Barna-Tanase) si episoadele 5, 9 din "Nemuritorii".
(In nici un caz nu e o critica, apreciez enorm ceea ce faceti si imi dau seama ca doar atat s-a putut).

Stiu insa ca sunt in tara o serie de impatimiti ai BD-ului (destul de activi si pe web, dealtfel), avand colectia "Cutezatorii" (sper sa unii din ei sa citeasca acest comentariu).

Ma gandesc ca blogul Dv. ar fi o ocazie foarte potrivita de a reconstitui un segment din istoria BD-ului romanesc.

Poate incearca totusi cineva care are colectia sa scaneze din numerele lipsa.. Ar fi cumva si un omagiu/o dovada de respect pentru munca unor oameni deosebiti care in acele conditii grele au creat adevarate opere de arta (ma rog, nu vreau sa fac nici o comparatie cu situatia de dupa 1989, nu sunt sigur cine ar iesi castigator...).

Deja "Cutezatorii" e o raritate, probabil in anii urmatori va fi si mai greu sa gasesti un numar lipsa. In plus, cum bine scria cineva intr-un comentariu pe blog, este complet nerealist sa ne asteptam sa se reediteze aceste benzi desenate (cel putin in viitorul apropiat). Cred ca doar punerea lor pe internet le-ar feri de uitare. Iar acest web site ar fi un loc foarte potrivit pentru asta.

Din pacate eu nu am nici un episod din cele lipsa, insa as putea cumva sa scanez unele seriale din "Almanahul Cutezatorii" (pentru a pastra specificul blogului).

Cutezatorii spunea...

Am rascolit colectia dupa numerele lipsa si nu am mai gasit nimic in plus fata de ce e pe blog (din seriile postate), astfel ca suntem in mainile vreunui binevoitor.
Benzile din almanah sunt mai mult decat binevenite. De vreo cateva luni tot caut almanahurile, le-am avut si eu, si nu le mai gasesc. Le-am imprumutat probabil si am ramas fara ele. astfel ca daca aveti posibilitatea sa scanati, bucuria noastra va fi uriasa!
Daca reusiti sa faceti acest lucru, va rog sa le trimiteti pe adresa de email revistacutezatorii (at) gmail. com, cu mentiunea anului in care au aparut.
Multumesc din suflet!

EMIL KARANNICA spunea...

Pentru cei doritori sa vada albumul b.d. BUSOLA NU ARATA NORDUL scenariul OCTAV PANCU-IASI desene PUIU MANU intrati pe WIKIPEDIA la OCTAV PANCU-IASI si dati clic pe BUSOLA NU ARATA NORDUL succes

Anonim spunea...

Vinde cineva "Asediul" si "Cavalerul Alb"? Ofer pret bun
goodfellas_40@yahoo.com
Multumesc