miercuri, 17 februarie 2010

"Escadrila nemuritoare" reloaded

Am avut bucuria sa descopar o alta serie din "Escadrila nemuritoare", cu desene de Puiu Manu si scenariu de Sandu Alexandru, pe scribd.com, postate de utilizatorul VechiAnticDDmult. E foarte posibil ca benzile de mai jos sa fi aparut intr-o alta revista decat Cutezatorii, pentru ca episoadele postate anterior pe blog nu se regasesc aici (tot pe scribd.com am gasit, pentru cei interesati, desene de Livia Rusz)







8 comentarii:

Donkeypapuas spunea...

Dacă ar fi fost vorba vorba de un serial din revistă, ar fi trebuit să aibe antet fiecare pagină. Aşa însă reiese că a apărut într-o unitate. Mai posibil să fi apărut în ALMANAHUL CUTEZĂTORII!

Anonim spunea...

Da, dar daca antetul a cazut la "decupaj"?
Pagina 2 si 3 sunt identice.
O rugaminte: nu se poate face ceva cu "sigla" blogului aplicata pe fiecare pagina afisata, in sensul ca ar putea fi facuta mai mare dar ceva mai transparenta, ca asa cum e acum,pe anumite pagini acopera destul de deranjant textul.
Multumim inca o data pentru efort si daca tot scriu mesajul la o BD de Puiu Manu trebuie sa spun ca ma bucur sa aflu ca i se reediteaza mini-albumul "Toate panzele sus" si recunosc ca "mor" de curiozitate sa vad ce modificari i-au fost aduse. Din pacate creatiile de acest gen au avut mult de suferit pe vremea comunistilor cand multe lucruri erau gandite doar din perspectiva ideologica si foarte inguste considerente economice (ba ca are prea multe pagini, ba ca formatul e prea mare, da de ce color, ce, alb-negru nu e bine? etc). Nu ca vreau sa ma laud dar eu am versiunea originara din "Toate panzele sus" dar promit sa cumpar macar un exemplar si din reeditare.

Cutezatorii spunea...

Multumesc pentru observatia cu episodul dublu, s-a rezolvat. In ce priveste "decupajul", ma indoiesc, pentru ca fisierele au aceleasi dimenisuni. Daca s-ar fi facut decupaj, cele fara antet ar fi fost logic, mai scurte.
O sa ma gandesc la o metoda mai putin deranjanta pentru sigla aplicata pe fisiere.

Anonim spunea...

Unde se pot afla amanunte despre reeditarea seriei "Toate panzele sus"? Oare o sa fie reluate si "50 de batrane", "Galbar","Busola nu arata nordul","Neamul Soimarestilor" etc?

Anonim spunea...

Celelalte serii din colectia Stadion nu vor fi reeditate, sau sansele sunt infime. Oricum, Nicu Russu nu mai este demult printre noi (50 de batrane, Tarzan, Neamul Soimarestilor). "Toate panzele sus" a trebuit sa fie redesenata complet De Puiu Manu de la 0 si colorata corespunzator. Plansele originale vazute erau colorate nu la computer ci in stilul clasic (Ceea ce cred ca este un lucru benefic, dar care necesita mult mai multa munca migaloasa). Optiunea de a o reedita este o alegere personala a autorului.

Anonim spunea...

Dupa mine, in peste 90% din cazuri punerea culorii cu computerul e o porcarie. Sper sa nu gresesc, dar unuia ca si Frank Miller (Sin City, The Dark Knight Returns, 300) la albumele care nu sunt alb/negru culoarea ea pus-o nevasta-sa si nu cred ca e pusa cu computerul, tipa cica e pictorita.
Mie-mi place cum a aparut initial "Toate panzele sus" cu insertia aia de portocaliu (?). Ii dadea sa un aer mai artistic, mai necomercial. Aproape toate mini-albumele editate de Stadion au aparut asa. Poate a fost si o optiune economica (comunistii puneau mare pret pe economisire, mai ales acolo unde nu era cazul) dar nu a autorilor.
Oricum optiunea reeditarii acestui album e buna, romanul dupa care a fost facut nu e afectat de schimbarea ideologica din '89.
Speram sa nu-i dauneze culoarea, mai ales daca e generata computerizat.
Ar mai fi "Capitan la 15 ani" si "Neamul Soimarestilor", poate si "Cele 50 de batrane" (dupa Hemingway) ale lui Nicu Russu dar la aceste albume ar trebui scoasa complet culoarea pentru ca grafica lui Russu e mult mai incarcata.

CiprianHanga spunea...

Daaa, imi amintesc almanahul Cutezatorii in care a aparut banda asta. O avea un vecin si o imprumutam mereu ca sa ma mai uit pe ea. In numarul respectiv din cate imi amintesc erau mult mai multe titluri de benzi desenate, nu ar strica sa fie si acelea cautate, unele erau foarte reusite.

Anonim spunea...

La "Toate panzele sus" se lucreaza intens. Se spera sa fie gata (fac referire si la acceptul unei edituri sa-l publice) pana la data deschiderii din acest an al salonului BD de al Constanta. Culorile PICTATE cu pensula la propriu de Puiu Manu sunt extraordinare, pacat ca putina lume a dorit sa le vada live , pe plansele originale de la lansarea monografiei dansului la Bucuresti si Craiova. Spre exemplu, furtuna care surprinde goeleta are o culoare fantastica, si valurile Oceanului Atlantic au o culoare specifica. Dealtfel, datorita atator multi ani petrecuti pe ape, un ochi mai experimentat ar putea sa observe pe parcursul desfasurarii actiunii ca apa de Dunare are o culoare, apa din Marea Neagra are o alta culoare specifica si oceanele fireste au cu totul alte culori. Nimic nu este la intamplare.