duminică, 13 decembrie 2009

Burebista

Banda desenata "Burebista" a fost publicata in revista Cutezatorii in anul 1979, dupa un scenariu de Vasile Manuceanu, cu desene de Sandu si Theodora Florea (lipsesc cateva episoade, daca le are cineva, il rog sa lase un mesaj).
"Era in prima jumatate a secolului I i.e.n. O primavara calda si luminoasa se instapanise pe pamanturile dacice. Tanarul Burebista, vlastar de regi, se intorcea in mijlocul alor sai, insotit de credinciosul Sithon si de cativa slujitori..."

Later edit (3.03.2010): Am primit episoadele 6, 14, 17, 18, 19, 20 si au mai ramas lipsa episoadele 11, 12 si 16.

Later edit (25.12.2010): Au sosit si episoadele lipsa de la Mihai din Spania













5 comentarii:

Anonim spunea...

Salut,

Multumesc din tot sufletul pentru efortul facut de a pune pe web aceste minunate benzi desenate! Felicitari pentru idee!
Mi-ati facut o mare bucurie si ati reinviat o parte din copilaria mea..

Inca odata, e o idee grozava, sper sa continuati. Ar fi pacat sa se piarda toate aceste mici bijuterii (or mai fi oare pe la vreo biblioteca sau anticariat? poate gasiti cumva si episoadele lipsa din "Burebista").
Mi-ar place mult sa apara intr-o zi un album cu cele mai reusite benzi desenate din "Cutezatorii", dar nu imi fac iluzii..

Cu multe multumiri inca odata si cele mai bune ganduri,

Eugen

Anonim spunea...

multumesc pentru mesaj, intr-adevar, pentru cine stie sa le aprecieze, sunt mici bijuterii, ati zis foarte frumos.
mai sunt multe benzi de postat, de regula in weekend am timp pentru cele noi.
toate cele bune si ma bucur ca benzile au ajuns unde trebuia! autorul

Emil Karannica spunea...

Cine sa se ocupe cu edita rea acestor bijuterii Si s-ar vinde ca piinea calda Amatori sunt de toate virstele Bucurestenii cautati-le la biblioteca nationala poate; poate s-or mai gasi si fotocopiati-le salve

Anonim spunea...

Regret, dar experienta de dupa 1989 in materie de BD in Romania nu e prea roz.
S-a inceput editarea de reviste cu mare priza la tanara generatie (traduceri de la DC, Marvel, Dark Horse, Garfield, Mickey Mouse, Donald Duck, Tom si Jerry, Sailor Moon, diverse genuri) si cateva reviste autohtone (dintre care remarc exceptionalul Quadrat)si cateva mixte (o editie PIF romaneasca si Caruselul format mic) si aproape toate au capotat.
Au aparut si cateva albume, traduceri din seriile Asterix (vreo 7 albume), Lucky Luke (2 volume), Tintin (vreo 4?), Rahan (3 edituri de-abia au tradus vreo 12 albume Rahan), primele 2 albume din seria Cele 12 vieti ale soimului, vreo 7 albume Garfield, 2 albume Amazoana Anyhia ale lui Bonadimani, cateva albume autohtone, cel al lui Parligras dupa Caragiale, un Haplea, un Vali Ivan dupa Jules Vernes, colectia de albume Hardcomics si cateva albume scoase de proprii autori in conditii modeste. Credeti ca s-au vandut bine? Unele si-acuma zac prin diverse depozite, garantat.
Editura Didactica si Pedagogica a reeditat albumul "Bilete de adresa prietenilor mei" al duo-ului Livia Rusz si Lucia Olteanu si, la 10 ani dupa reeditare, difuzorii de carte vindeau albumul la 10 RONi pe la targurile de carte din tara. 10 RONi pentru 1 volum (e drept tiparit in conditii f. modeste, ca sa ma exprim decent)! Albumele alb/negru Garfield care au iesit pe piata la vreo 17 RONi, dupa vreo 2-3 ani au ajuns sa fie vandute la Carrefour cu 7 RONi. Albumul Lucky Luke "Diligenta" a ajuns sa fie vandut la CORA la 1 RON (!!!). Albumul Pinochio editat in conditii deosebite, s-a vandut in final la vreo 30% din pretul initial numai sa se scape de el.
Imi pare rau, dar in Romania nu exista o cultura a benzii desenate. Aproape 50 de ani, au avut grija comunistii sa nu prinda radacini...
Asa ca haideti sa fim realisti, oricat de frumoase ar fi unele productii pe care le admiram pe acest site minunat, reeditarea lor sub forma de albume color sau alb/negru la un tiraj mai mare de 300 de exemplare ar fi sinucidere curata pentru investitor. Iar la un asemenea tiraj microscopic, probabil ca pretul pe album ar fi undeva la nivelul celor din Franta, adica 12-15 euro. Cine ar da atat sau si-ar permite sa de atat?
Cu regret, trebuie sa privim adevarul in fata, ca ne place sau nu ne place.

gabi spunea...

recent am cumparat albume din franta si belgia la un pret de cel mult 4 lei.
am gasit si la 1,80 lei